Pyzy z mięsem.jpeg |
Pyzy z mięsem.jpeg
| Pyzy z mięsem.jpeg Rozmiar 50 KB |
PYZY Z MIĘSEM Kartacze- czyli pyzy nadziewane z mięsem......................................................
2-3 kg surowych ziemniaków obranych i startych ( można maszynką elektryczną lub sokowirówką , tak aby oddzielic sok od masy). Jeżeli nie to musimy odcisnąć sok od surowych ziemniaków. 1 - 1, 5 kg ziemniaków ugotowanych i zmielonych 1 jajko 600-700g mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego sól, trochę maggi do smaku, pieprz, majeranek Zmielone ziemniaki łączymy dodając mąkę ziemniaczaną powstałą przy odciskaniu surowych ziemniaków. Z mięsa mielonego, cebulki, przypraw i jajka mieszamy masę na farsz, można dodać majeranku. Z wyrobionego ciasta ziemniaczanego robimy placuszki a w środek wkładamy łyżeczkę farszu. Formujemy kule lub podłużne kluchy. Gotujemy we wrzącej wodzie około 50 min. Po wyjęciu polewamy boczkiem usmażonym z cebulką lub inną wędzonką podsmażoną.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plbtobpoland.keep.pl |
|
|